Steekproefcalculator

| 01/12/2023 | 0 Comments

Foutenmarge in %

Hulp nodig? Meer lezen

LET OP: Een lager percentage qua foutenmarge, zorgt ervoor dat een grotere steekproefgrootte nodig is.

5 (ofwel 5%) is de meest gebruikelijke keuze.

Betrouwbaarheidsniveau in %

Hulp nodig? Meer lezen

LET OP: Een hoger percentage qua betrouwbaarheidsniveau, zorgt ervoor dat de steekproefomvang groter moet zijn.

Standaard kies je voor: 95 (ofwel 95%).

Onderzoekspopulatie

Hulp nodig? Meer lezen

LET OP: De steekproefgrootte verandert niet veel voor populaties groter dan 20.000 personen.

Kies als je geen idee hebt, dus voor 20000.

Mate van spreiding in %

Hulp nodig? Meer lezen

50 (ofwel 50%) is de meest gebruikelijke keuze.
Steekproefgrootte berekenen

Doe je onderzoek en wil je middels een steekproef erachter komen wat een populatie van een bepaald onderwerp vindt? Dan kun je de gewenste steekproefgrootte berekenen met de steekproef calculator van Steekproefcalculator.com. Je vult achtereenvolgens de foutenmarge, het betrouwbaarheidsniveau, de omvang van de populatie en de spreiding in de populatie in. Vervolgens klik je op de berekenen button. Het berekenen van de steekproefomvang was nog nooit zo eenvoudig!

Toelichting bij foutenmarge

De foutmarge is de marge die je accepteert dat het resultaat van de steekproef afwijkt van het resultaat als je de steekproef herhaalt. Als je kiest voor een foutmarge van 5%, dan betekent dit dat de resultaten binnen 5 procentpunten van de werkelijke populatie valt. Kies je voor een lagere foutmarge, dan heb je een grotere steekproefgrootte nodig. Doorgaan wordt er gekozen voor een percentage rond de 3 tot 5 procent.

Toelichting bij betrouwbaarheidsniveaus

Binnen onderzoeken wordt doorgaans uit verschillende betrouwbaarheidsniveaus gekozen, waaronder 90%, 95% en 99%. In deze calculator hebben we standaard het percentage van 95% gebruikt, omdat deze vrij gebruikelijk is bij wetenschappelijk onderzoek en statistiek. Het vormt ten opzichte van 90% en 99% een goede balans tussen de nauwkeurigheid en de bijkomende kosten van het onderzoek. Als er meer of minder nauwkeurigheid vereist is, dan kun je deze 95% altijd aanpassen naar 99% of 90%.

Houd bij een enquête rekening met non respons

Kies je ervoor om de mensen uit je steekproef te bevragen middels een enquête. Dan is het belangrijk dat je bij het versturen van de enquête rekening houdt met mensen die niet reageren op je vragenlijst. Dit is het fenomeen non respons. Heb je bijvoorbeeld 350 respondenten nodig en reken je op een responspercentage van 50%? Dan zul je de enquete naar 700 willekeurig gekozen respondenten moeten versturen. Middels de non respons calculator kun je zowel het respons percentage als de non respons berekenen.

4.5/5 - (620 stemmen)

Categorie: Berekenen