Non respons berekenen

| 01/11/2022 | 0 Comments

AANTAL RESPONDENTEN NIET DEELGENOMEN:

AANTAL RESPONDENTEN IN JE STEEKPROEF:




Non respons berekenen

Wil je weten wat het non respons percentage was bij je onderzoek? Maak dan gebruik van de non respons calculator van Steekproefcalculator.com. Je vult allereerst het aantal respondenten uit je steekproef in dat niet deelgenomen heeft aan je onderzoek. Vervolgens het totale aantal respondenten in je steekproef. Daarna klik je op de berekenen button en wordt het non respons percentage direct voor je uitgerekend. Het berekenen van de non response was nog nooit zo eenvoudig!

De meestvoorkomende redenen van non respons

Non respons is iets wat je als onderzoeker zoveel mogelijk wilt voorkomen. Om die reden is het goed om te weten wat de belangrijkste oorzaken van niet deelnemen aan je onderzoek zijn. Meestal hangt het samen met een gebrek aan motivatie, het niet de mogelijkheid hebben om het in te vullen of het niet hebben van de kennis om deel te nemen. Het kan bijvoorbeeld gaan om een gebrek aan tijd. Het niet hebben van interesse in het onderwerp van het onderzoek. Of het ontberen van digitale kennis zodat je de enquete niet kunt invullen.

Houd rekening met non respons bij sturen vragenlijst

Op het moment dat je een vragenlijst verstuurt, dan is het slim om alvast rekening te houden met dat een deel van de respondenten naar wie je de vragenlijst stuurt niet deelneemt. Is je gewenste steekproefomvang bijvoorbeeld 300 respondenten uit de populatie en verwacht je een non respons percentage van 25%, dan is het slim om de enquete naar 400 respondenten in plaats van naar 300 respondenten te versturen. Als je hier geen rekening mee houdt, dan heb je namelijk uiteindelijk te weinig respondenten.

Let op voor de non response bias!

Op het moment dat je onderzoek doet en een steekproef neemt, dan is het uitgangspunt dat het resultaat van je onderzoek te generaliseren is naar de hele populatie. Op het moment dat je te maken hebt met non respons dan kan het zijn dat dit zorgt voor een non response bias. Bijvoorbeeld op het moment dat je een digitaal onderzoek doet en dat met name de ouderen uit je steekproef niet deelnemen. Een oorzaak kan zijn dat ze bijvoorbeeld grotendeels niet digitaal vaardig genoeg zijn om deel te nemen aan je onderzoek. In zo’n geval kan de non respons ervoor zorgen dat je resultaten niet te generaliseren zijn naar de gehele populatie omdat de stem van de ouderen ontbreekt in je onderzoek.

4.8/5 - (131 stemmen)

Categorie: Berekenen